Udvidet søgning
Side 3 / 6

106 genstandsposter fundet Liste
Galleri
Poster pr. side
ASR 256 x006
0718 Anden genstand af jern

Uidentificeret 7,8 cm lang jerngenstand, der spidser til i den ene ende. Den modsatte ende er afbrækket og her har muligvis siddet et hoved så stykket må opfattes som en nål. Den lette bøjning ved bruddet tyder i denne retning.
ESM 1347 x047
0718 Anden genstand af jern

Jernring med krampe, til spillebræt. Ringen dannet af et fladt jernbånd med rektangulært tværsnit, krampen af rund jerntråd bøjet omkring ringen; yderste ende af krampens ben bøjet 90º til hver side. Krampens ben omgivet af trærester, bestemt som eg (Quercus sp.). Veddets fiberretning er parallel med krampens ombøjede ender, og marvstrålernes plan er vinkelret på krampens hoveddel. Veddet må antages at være fra en marvkløvet planke, hvortil ringen er fastgjort med en krampe, der er slået tværs igennem planken og vajnet. Mål: Ring diam. ydre 5,0-5,4 cm, indre 3,8-4,1 cm, tyk. ca. 0,6x0,3 cm Krampe oprind. læ. ca. 5,5-6,0 cm, læ. ombøjede ender 1,5-2,0 cm, diam. ca. 0,5 cm
SJM 652 x027
0718 Anden genstand af jern

Sværdskede. Store dele af jernskede, fragmenteret. I nummeret ca 10 store fragmenter, samt 17 mindre fragmenter. Skeden består på både for og bagside af tyndt metalblik. Ret medtaget og fragmenteret, men dog stykker med pæn overflade. Øverst på skeden er der centralt en bueformet udvidelse der passer med underhjalten fra sværdet. Ummidelbart hernunder en tvægående stang/spænde. Et sted længere nede af sværdskeden er der endnu en jernstang, denne dog tyndere. Der har to steder på skeden siddet en øsken, en der sidder til højre og en til venstre, som har været brugt til ophæng af skeden i et bælte. Lignende kendes fra andre La Tene sværdskeder. Spidsen af sværdskeden har været kantet med en forstærkning, og har på den formodede bagside en tværgående metalstang. To steder kan der på skeden observeres et eksra lag metalblik. Begge steder kan der observeres mulige skader eller brud på det indre lag, og der kan derfor være tale om reparationer af sværdskeden. Flere steder på skeden kan observeres en rødfarvning der adskilte sig fra den øvrige rustfarvning, og det er muligt at sværdskeden har været farvet. Der er dog ikke spor af bly eller kviksølv på skeden, så en evt. farvning må være gjort med en jernholdig farve, som ikke umiddelbart kan skelnes fra selve skeden.
ASR 1015 x0671
0721 Jern, div

Tre genstande af jern, og et enkelt lille afbrækket stykke af en af de tre genstande. En af genstand kunne være enten et fragment af et knivblad, beslag eller et fragment af en hestesko (ca. 6 cm). Den anden af de tre genstande har en trekantet form, og kunne muligvis være et fragment af et overslag (ca. 6,7 cm). Den sidste af de tre genstande er en relativt stærkt tilrustet genstand, men det synes at genstanden må være flad og muligvis bukket om.
ESM 0086 x0677.05
0805 Pincet af kobberlegering

Et hængesmykke/pinzet af bronze omviklet med strå/halm/bast e.lign. Et smalt bronzebånd er bukket til en korsformet figur. I de to tværarme hænger en lille tynd bronzering, som hver bærer to bittesmå bronzespiraler. Ringe og spiraler må formodes at have hængt løst ned fra tværarmene. I dag er den ene ring med to spiraler slået op over den ene tværarm, mens den anden tværarm er knækket, og af denne arm mangler halvdelen. Ringen sidder på plads på den bevarede del mens de to spiraler er knækket af, men intakte. I korsfigurens øverste del har siddet en bærering af ganske tynd bronzetråd – en stump af denne sidder stadig på plads, men bøjet ud ad mod den bevarede arm – endvidere forefindes 2 små løse brudstykker (0,6- og 0,9 lange) af denne bærering. På alle sider af stykket ses rester af strå/halm e.lign., endvidere forefindes 5 små stumper tynde flager af formodet træ (0,5-2,0cm store) også med rester af strå og spor af ir. Kan tænkes at være rester af træ el barkæske, der har været foret med strå/halm, og hvori smykket har ligget. Længde 5,2 cm. Bredde 0,7 – ca. 2,5 cm. Båndets bredde 0,5 cm. Båndets tykkelse, knap 1 mm. Ringens diam. 0,8 cm. Ringens tykk. Ca. 0,15 cm. Spiralens længde ca. 1 cm. Spiralens diam. ca. 0,2 cm. Bærering tråddiam. 1 mm.
ASR 1689 x253
0807 Smykke eller dragttilbehør af kobberlegering

Snøreendedup af kobberlegering. Af bronzeblik bukket til kræmmerhus. spidsen ombukket, det må være en sekundær skade. Tæt ved kræmmerhusets munding et lille hul, formodentlig til fastsyning. Længde uden ombukket spids: ca 51 mm.
ASR 1375 x182
080701 Fibula af kobberlegering

Råhede-fibel. Fragmentet udgør den centrale del af en Råhedefibel, med markant midterknop, svag hulning på bagsiden og rester af fureornamentik langs den ene kant. Antagelig samme fibel som x102. x182 har ikke spor efter nåleanordning på bagsiden, hvorfor der må være tale om en "tværarm" til x102, og ikke den modstillede arm.
ASR 2344 x268
080701 Fibula af kobberlegering

Cirkulær fibel med bagudvendt dyr. Guds lam/Dyr i cirkel/Ålborgruppen. Kan måske være fejlstøbt, da der synes at mangle gennembrydning ved dyrets bagben og nakke, men det kan også skyldes korrosion, må afvente konservering. Rest af afbrækket øsken forneden, og rest af nålefæste bagpå. Diameter: 2 cm.
SJM 257 x061
080701 Fibula af kobberlegering

Fuglefibula (fuglen set ovenfra) af bronze med hvidmetalbelægning. Mål: Længde 3,2 cm. Bredde 1,2 cm. Fugefibula med lidt atypisk udformning. Bredt hoved, der er delvist afbrækket. Bred krop, der enden i et meget smalt stykke, der må have dannet overgang til den afbrække hale. Langs fibulaens kanter en smal ramme med rester af hvidmetalbelægning. Indenfor denne ornamentik med bånd - vanskelige at bestemme på grund af overfladens nedbrydning. Fibulaen dateres til Yngre Germansk Jernalder
SJM 804 x022
080701 Fibula af kobberlegering

Tungeformet beslag (remende) eller fibel, med fremstilling af to delvist sammenslyngede dyr i Jelling- eller Mammenstil. Kraftig korroderet. På bagsiden ses ingen sikre spor efter nåleanordning, men i begge ende ses plamager der må opfattes som loddespor efter en sådan. På den rette kortside ses rester af en lille tap. Rester af forgyldning på begge sider. Oprindelig funktion - eller primær, hvis loddesporene er efter nitter - kunne være en remende.
SJM 949 x125
080701 Fibula af kobberlegering

Fibel, evt med høj nåleskede (?). Består af en kraftig krop/bøjle med cirkulært tværsnit. I hovedenden er den knebet sammen og danner en del af fligen til nålefæste med rustspor fra jernnål. I modsatte ende udfår en del af en spinkel flig med samme orientering som nålefæstet - der må være tale om del af nåleskeden.
ASR 1200 x0555
080709 Ringspænde af kobberlegering

Sandsynligvis et ringspænde. Flad, cirkulær ramme med buklede konturer. Ydre diameter ca. 19 mm. Mellem de 7 større bukler er der mindre 'knoplignende' bukler.  Tornen mangler, men har oprindeligt været fæstnet til det sted på rammen, der var knækket ved fundet af spændet (se RX38). Tornfæstet har været en smal indsnævring men kun en stump af det er bevaret. Rammen må ved konserveringen være blevet limet sammen ved bruddet, og derved er den klemt sammen mere end den oprindeligt har været, så tornfæstet er meget svært at se nu. Det ses imidlertid tydeligt på røntgenbilledet før sammenlimningen. 
ASR 2344 x161
080709 Ringspænde af kobberlegering

Halvrund støbt bronzegenstand på størrelse med en fingerring. Den ene ende synes original og afsluttes med en knop, mens den anden ende er et brud. Ringen er bredest på det sted, der må have været midten. Her har den en plastisk udsmykning i gennembrudt arbejde, der måske forestiller to fugle vendt mod hinanden. Stykket, som måske er fra et ringspænde, stammer formentlig fra vik./tidl. mid.ald. Største mål : ca. 25 mm.
ASR 872 x071
0809 Rideudstyr eller tilbehør af kobberlegering

Del af bidsel eller remøje med rhombeformet afslutning med tre dutter, der via et kort mellemstykke er forbundet til en ring, der ved slid er brudt igennem på den modsatte side. Største mål: 5,3 cm. Det må være en del af en kindplade fra hesteseletøj.
ASR 11 x2185
0812 Seglstampe/signet af kobberlegering

Cirkulær seglstampe af bronze, ø 2,0 cm, med kraftig firkantet øsken på bagsiden. I det centrale billedfelt ses Guds velsignende højre hånd, dextera dei, over en kalk. På venstre side af kalken et lille firpas-motiv og på højre side vistnok et fempas. Indskriftens begyndelse er markeret af et malteserkors og herefter følger: RALLONIS BUNDI S SAC.. Tydningen af de to sidste bogstaver er usikker, men det må have været en forkortelse for Sacerdotus=præst, mens det enkeltstående S må være en forkortelse for sigillum. Altså præsten Rallonis Bundi's segl. Ved fotografering, spejling og invertering af farverne læses : RALLONIS BUNDI · S: SACDO
ASR 1015 x0343
0819 Anden genstand af kobberlegering

En nål af kobberlegering (4,2 cm). Nåleøjet erkendes ikke og formodes at må være knækket af.
ASR 11 x0033
0819 Anden genstand af kobberlegering

Lille bronzegenstand, der må have været del af noget større. Største mål: 1,4 cm. Knivende beslag?
ASR 11 x2480
0819 Anden genstand af kobberlegering

Bladholder/bogmærke?  Der må være tale om en pergament/bladholder udformet omtrent som en pincet, der ender i to firkantede plader, som har kunnet holdes fast sammen af en låsering. Ligner x681.  Længde: 5,4 cm., bredde: 1,7 cm. sml. ASR 1015x107
ESM 0591 X0039
0819 Anden genstand af kobberlegering

Bronzeblik.  Et 1,6 cm bredt og 0,1 mm tykt sammenrullet stykke bronzeblik, der udrullet må være ca. 4,5 cm langt. Langs begge kanter findes ca. 0,2 cm inde, en linje af små ca. 0,1 cm store oprevne bukler, hvoraf der går 6 stk. på 1 cm.  Datering: fra urnegrav, hvis lerkar dateres til førromersk jernalder per. 1. 
ASR 11 x2755
0821 Affald af kobberlegering

Produktionsaffald fra bronzestøbning - bla. halvfabrikata til 'kræmmerhuse'. Kons.  Der er ikke sikre tegn på bronzestøbning, men nærmere en 'pladesmed'. Der er forskellige typer skrot, størstedelen er fraklippet blik, desuden tre rhombeformede blikplader, der kan være forarbejder til snoreendepynt/kræmmerhusformede nitter, tre nitter rullet af bronzeblik og en 'støbeprop', der som det eneste stykke muligvis er støbt, men også kan være hamret. Affaldet stammer fra den nordligste matrikel, og må betragtes som et sikkert spor af håndværk.
ASR 367 x017
089599

1 stk. tyndt bronze- eller kobberblik, stykket er afbrudt i den ene ende, den bevarede længde er 1,8 cm, bredden er 2,2 cm, dertil kommer to 'flapper' iden ene ende, i hver af disse er der et hul. Stykket er ornamenteret med langsgående rækker af små drevne bukler. Der må være tale om en form for pyntebeslag.
Udvidet søgning
Side 3 / 6

106 genstandsposter fundet Liste
Galleri
Poster pr. side