SOL Samlingen OnLine henvender sig til alle, som interesserer sig for arkæologiske fund. Vores målgruppe er både den interesserede borger og den professionelle forsker.
Ambitionen er, at offentligheden skal have nem og præcis adgang til museets samling, og at oplevelsen skal være så billedbåret som muligt.
Siden omfatter Sydvestjyske Museers arkæologiske samling, som rummer stort set alle arkæologiske fund fra museets ansvarsområde, Esbjerg, Billund og Fanø kommuner.
En stor gruppe udgøres af de mange fund fra vikingetid og middelalder fundet ved udgravninger i Ribe by, men der er meget andet også, som søgninger i databasen hurtigt vil afsløre.
SOL Samlingen OnLine er kun mulig, fordi der forud er gået et enormt digitaliserings- og fotograferingsarbejde, som tog fart, da Veluxfonden i 2003 bevilgede midler til opførelse af et nyt højkvalitetsmagasin i Ribe, hvor alle fundene opbevares i dag.
Der er to søgeniveauer. Forsidens søgefelt er baseret på fritekst og kigger ned i forskellige felter i den bagvedliggende database. Hvis man ønsker mere præcise udsøgninger, kan man bruge den udvidede søgeside. Her er der mulighed for at foretage også meget præcise søgninger, især når man har lært systemet lidt at kende.
I den bagvedliggende database er genstandene opdelt efter først materiale og derefter klassificeret i de forskellige typer, som knytter sig til de forskellige grupper af genstande.
Indholdet fra denne side må frit deles og anvendes følgende bestemmelserne i Creative Commons licensen CC BY-SA 4.0 Hvis materialet ønskes brugt i forskningssammenhæng, anbefaler vi at rette henvendelse til museets samlingsansvarlige, Mette Højmark Søvsø mhs@sydvestjyskemuseer.dk
Sydvestjyske Museer:
Sydvestjyske Museers samlingsansvarlige:
Museumsinspektør Mette Højmark Søvsø mhs@sydvestjyskemuseer.dk
Tekniske spørgsmål vedrørende Samlingen online:
Henrik Brinch Christiansen hec7@sydvestjyskemuseer.dk
Sydvestjyske Museer er et kulturhistorisk lokalmuseum, hvis motto er levende viden. Ét af vores formål er at stille viden om tidligere tider til rådighed for museets brugere – uanset om deres interesse udspringer af almen nysgerrighed, en specifik forskerinteresse eller en blanding af begge.
Med baggrund heri stiller vi materialet på SOL Samlingen OnLine frit til rådighed for brugerne under Creative Commons licensen CC BY-SA 4.0
Du må frit dele, kopiere og videredistribuere materialet i ethvert medie eller format.
Og du må frit redigere, tilpasse eller omarbejde materialet.
Men du skal kreditere materialet. For fotos vedkommende vil det sige, at du enten skal benytte Foto: Sydvestjyske Museer, eller linke direkte til din søgning på siden.
Enkelte fotos er direkte forsynet med en anden kreditering, der i så fald skal anvendes.
Læs mere her:
Creative Commons
Genstandene i databasen er opdelt efter materiale. Det er en fornuftig måde at sortere arkæologiske samlinger, som ofte består af fragmenter, hvis anvendelse vi kan være mindre sikre på. Materialet derimod kan de fleste finde ud af.
En talkode betegner de forskellige materialegrupper, og inden for disse er der opstillet en eller flere hierarkisk ordnede undergrupper. Formålet er at levere en brugbar og intuitiv opdeling af materialet, foretaget på baggrund af forskningstraditionen inden for den enkelte genstandsgruppe. Det lyder let, men er svært. Til gengæld giver det mulighed for at udføre præcise søgninger, for eksempel "nøgle eller skrinlås af kobberlegering" (talkode 0808) eller "Bjergartsøkse med skafthul" (talkode 0301), og så videre.
Det hierarkisk ordnede klassifikationssystem kan foldes ud nedenfor og både talkoderne og tekstbeskrivelsen af de enkelte grupper kan anvendes ved Udvidet søgning i feltet Materiale/Genstandstype.
Klassifikationssystemet i PDF format